Tuesday, December 21, 2021

När började dejten

När började dejten



Detta koncept, förklarat på djupet i The Oxford Companion to United States History, säger: "I början av artonhundratalet började par överväga romantisk kärlek som en förutsättning för äktenskap och baserade sina förbund på kamratskap. Vad länkar hit Relaterade ändringar Ladda upp fil Specialsidor Permanent länk Sidinformation Citera denna sida Wikidataobjekt. Faktum är att ju smartare du är, desto mer när började dejten du kommer att bli, och desto fler problem kommer du att ha i ditt dejtingliv. Crazy Blind Date lanseras. Tack för att du kontaktade oss. Matchmaking är en konst som helt och hållet bygger på gissningar, eftersom det är omöjligt att med säkerhet förutse om två personer kommer att gilla varandra eller inte, när började dejten.





Logga in eller skapa ett konto



Tack för att du kontaktade oss. Vi har tagit emot din anmälan. Men när dessa ensamstående kvinnor, fråntogs sitt beroende av fäder och män, när började dejten, började uppvaktas offentligt, poliser, politiker och medborgarledare oroades. Dessa omständigheter födde dejtingritualer och andra olyckliga traditioner som fortfarande finns kvar – eller åtminstone fortfarande orsakar förvirring när sederna förändras – idag.


Den genomsnittliga kvinnliga arbetaren tjänade mindre än hälften när började dejten vad en man skulle tjäna i samma position. Men som dessa kvinnor uppvaktades offentligt, när började dejten, ansträngningar gjordes för att stävja vad myndigheterna såg som ett potentiellt hot från allmänheten. Hon minns rapporten från en sådan specialagent, när började dejten, stakade ut på Strand Hotel i Midtown, som noterade att kvinnorna han spionerade på inte verkade vara prostituerade i sig, men de var oroliga ändå.


Rockefeller Jr. Det låter som ett skämt, tills du får veta att några kvinnor kastades i fängelse när började dejten detta hemska brott. De såg dem som romantiska. Om den amerikanska drömmen för män var att arbeta hårt och bli en framgång, var motsvarigheten för kvinnor att få ett bra jobb och gifta sig med din rika chef.


Det andra alternativet var att kvinnor skulle ta jobb i högklassiga varuhus där rika män sannolikt skulle handla. För att locka rika män fångades dessa Shopgirls av ironin i att behöva köpa de dyra föremålen de sålde. För detta ändamål studerade Shopgirls sina välbärgade kvinnliga kunder som försökte imitera deras utseende, vilket ledde till att affärsvärlden kastade sig över denna nya typ av konsumenter som inte sökte annat än att imponera. Men runtomkring började fler och fler kvinnor använda kosmetika.


Två andra nu bekanta begrepp när började dejten uppstod vid den här tiden. När dejtingritualerna förändrades fick moraliska auktoriteter panik vid varje tur, när började dejten. Den här scenen från "The Girl from Woolworths" var en ny syn på s, när arbetande kvinnor började försöka uppvakta rika män. Getty bilder. 15 maj kl. Dejting är ett helvete. Men hur mycket värre skulle det vara om själva handlingen fick dig i fängelse? Getty Images På ett märkligt sätt markerade denna konsumtionspolitik en form av framsteg.


Dela den här artikeln: Facebook Twitter Flipboard WhatsApp Email Copy. Dela denna artikel. Dela urval Dela urval till Facebook Dela urval till Twitter. Skicka till e-postadress Ditt namn Din e-postadress. Inlägget skickades inte - kontrollera dina e-postadresser! Tyvärr kan din blogg inte dela inlägg via e-post. klicka för att kopiera.





gift men dejtar



Men, säger Hunt, B. var mycket svårare att genomföra. Denis Petau använde idén om ante Christum i sitt verk De doctrina temporum. Nya upplagor fortsatte att publiceras under resten av seklet och den översattes till engelska, där förkortningarna av A. eller Ant. var använda. Ett annat alternativ var att använda Julian Period-systemet som uppfanns på 1500-talet av Joseph Scaliger, som kombinerade flera andra kalendrar för att komma fram till en masterkalender som sträckte sig nästan 5 år tillbaka före år ett.


Även när vissa undersökte dessa kopplingar, undrade forskare om de geologiska och fossila bevis som de upptäckte var meningsfulla med den ålder av jorden som Bibeln förutsätter. Dessa tvivel var möjliga att utforska eftersom B.


dating system kan nå oändligt långt in i det förflutna. Och även om det tog århundraden för A. och B. att få tag i, de fastnade. och A. Men även dessa nyligen populära termer har en historia. Nu använder nästan alla i världen det. Kontakta oss vid brevtid. Historia nu vet du Nu vet du: När började folk säga att året var 'A. Illustration av Isaac Newton, cirka av Merrill Fabry. 31 augusti, PM EDT. Fler måste-läsa berättelser från TIME. DELA DEN HÄR HISTORIEN. Läs mer från TIME.


För några århundraden sedan beskrevs dejting ibland som en "uppvaktningsritual där unga kvinnor underhöll gentlemanuppringare, vanligtvis i hemmet, under ett vakande öga av en chaperone", [8] men alltmer, i många västländer, blev det en själv -initierad aktivitet med två unga som går ut som par offentligt tillsammans.


Ändå varierar dejting avsevärt beroende på nation, sedvänja, religiös uppväxt, teknologi och social klass, och viktiga undantag när det gäller individuella friheter kvarstår eftersom många länder idag fortfarande tillämpar arrangerade äktenskap, begär hemgift och förbjuder samkönade parningar. Även om filmer, måltider och möten i kaféer och andra platser nu är populära i många länder, liksom rådböcker som föreslår olika strategier för män och kvinnor, [9] i andra delar av världen, som i södra Asien och många delar av världen. i Mellanöstern, att vara ensam offentligt som ett par är inte bara ogillades utan kan till och med leda till att båda personerna blir socialt utestängda.


På 1900-talet sågs dejting ibland som en föregångare till äktenskap men det kunde också betraktas som ett självändamål, det vill säga en informell social aktivitet som liknar vänskap. Det hände vanligtvis i den delen av en persons liv före äktenskapsåldern, [10] men eftersom äktenskapet blev mindre permanent med tillkomsten av skilsmässa, kunde dejting även ske vid andra tillfällen i människors liv.


Folk blev mer rörliga. Bilar utökade utbudet av dejting samt möjliggjorde sexuell utforskning i baksätet. I mitten av 1900-talet förändrade tillkomsten av preventivmedel såväl som säkrare abortprocedurer ekvationen avsevärt, och det fanns mindre tryck att gifta sig som ett sätt att tillfredsställa sexuella drifter.


Nya typer av relationer bildades; det var möjligt för människor att leva tillsammans utan att gifta sig och utan barn. Information om mänsklig sexualitet växte, och med den blir acceptansen för alla typer av sexuella läggningar i samförstånd allt vanligare. Idag fortsätter dejtinginstitutionen att utvecklas i snabb takt med nya möjligheter och val som öppnar sig särskilt genom onlinedejting.


Ordet "dejting" kom in i det amerikanska språket under s. Innan dess var uppvaktning en fråga om familje- och samhällsintresse.


Från och med tiden för inbördeskriget blev uppvaktning en privat angelägenhet för par. Sociala regler för dejting varierar avsevärt beroende på variabler som land, social klass, ras, religion, ålder, sexuell läggning och kön. Beteendemönster är i allmänhet oskrivna och förändras ständigt. Det finns stora skillnader mellan sociala och personliga värderingar. Varje kultur har särskilda mönster som avgör sådana val som om mannen ber kvinnan ut, var människor kan träffas, om kyssar är acceptabelt på en första dejt, innehållet i konversationen, vem som ska betala för måltider eller underhållning, [17] [18 ] eller om uppdelning av utgifter tillåts.


Bland Karenfolket i Burma och Thailand förväntas kvinnor skriva kärlekspoesi och ge gåvor för att vinna över mannen. Till exempel ville regissören Blake Edwards dejta sångstjärnan Julie Andrews, och han skämtade på fester om hennes persona genom att säga att hennes "oändligt glada guvernant"-bild från filmer som Mary Poppins och The Sound of Music gav henne bilden av att möjligen ha "syrener för könshår"; [20] Andrews uppskattade hans humor, skickade honom syrener, dejtade honom och gifte sig senare med honom, och paret stannade tillsammans i 41 år fram till hans död i Medan termen dejting har många betydelser, hänvisar den vanligaste till en provperiod där två människor undersöker om de ska ta relationen vidare mot ett mer permanent förhållande; i denna mening hänvisar dejting till den tid då människor fysiskt är tillsammans offentligt i motsats till den tidigare tidsperioden då människor arrangerar datumet, kanske genom att korrespondera via e-post eller sms eller telefon.


Om två ogifta kändisar ses offentligt tillsammans, beskrivs de ofta som "dejting" vilket betyder att de har setts offentligt tillsammans, och det är inte klart om de bara är vänner, utforskar en mer intim relation eller är romantiskt inblandade.


En besläktad betydelse av termen är när två personer har varit ute offentligt endast ett fåtal gånger men ännu inte har förbundit sig till ett förhållande; i denna mening beskriver dejting en första provperiod och kan jämföras med "att vara i ett engagerat förhållande". Ett av huvudsyften med dejting är att två eller flera personer ska utvärdera varandras lämplighet som långvarig följeslagare eller make. På grund av osäkerheten i hela situationen, önskan att vara acceptabel för den andra personen och möjligheten till avslag, kan dejting vara mycket stressande för alla inblandade parter.


Vissa studier har visat att dejting tenderar att vara extremt svårt för personer med social ångest. Även om en del av det som händer på en dejt styrs av en förståelse för grundläggande, outtalade regler, finns det stort utrymme att experimentera, och det finns många källor till råd tillgängliga. Det finns nu fler än företag över hela världen som erbjuder dejtingcoachtjänster - med nästan av dem som är verksamma i USA.


Den parande blicken, som tittar länge på en ny möjlig partner, för dig rakt in i ett sparringscenario; ni kommer att stirra i två till tre sekunder när ni först spionerar på varandra, sedan tittar ni ner eller bort innan ni synkroniserar ögonen igen. Detta kan kombineras med förskjutningsgester, små repetitiva fioler som signalerar en önskan att påskynda saker och få kontakt.


När du närmar dig en främling du vill imponera på, utstråla självförtroende i din hållning, även om du är på kanten. Dra dig upp till din fulla höjd i en subtil bröstställning, som böjer ryggen, blåser ut överkroppen och trycker ut skinkorna. Rulla axlarna bakåt och neråt och slappna av i ansiktsuttrycket. Det finns många sätt att träffa potentiella dejter, inklusive blind dates, radannonser, dejtingwebbplatser, hobbyer, semester, kontorsromantik, sociala nätverk, speed dating eller helt enkelt att prata på offentliga platser, fordon eller hus.


En Pew-studie där man undersökte internetanvändare i långvariga relationer inklusive äktenskap, fann att många träffades av kontakter på jobbet eller i skolan. Det finns en allmän uppfattning att män och kvinnor närmar sig dejting på olika sätt, därav anledningen till att råd för varje kön varierar mycket, särskilt när de ges av populära tidningar.


Det är till exempel en vanlig uppfattning att heterosexuella män ofta söker kvinnor utifrån skönhet och ungdom. Alla dessa är exempel på könsstereotyper som plågar dejtingdiskursen och formar individers och samhällens förväntningar på hur heterosexuella relationer ska navigeras. Förutom de skadliga effekterna av att upprätthålla begränsade åsikter om relationer och sexuella och romantiska önskningar, leder stereotyper också till att rama in sociala problem på ett problematiskt sätt. Till exempel vissa [ som?


Råden kommer med antagandet att balansen mellan arbete och privatliv i sig är ett "kvinnoproblem. Följaktligen är en fråga om dejting föremål för karriärtiming, vilket skapar kontroverser.


Vissa åsikter speglar en traditionell föreställning om könsroller. Till exempel, Danielle Crittenden i What Our Mothers Didn't Tell Us hävdade att att ha både en karriär och familj på samma gång var påfrestande och stressande för en kvinna; som ett resultat föreslog hon att kvinnor skulle dejta i början av tjugoårsåldern med ett seriöst syfte, gifta sig när deras relativa skönhet tillät dem att hitta en pålitlig partner, skaffa barn och sedan återgå till jobbet i början av trettiotalet med barn i skolan; Crittenden erkände att det innebar svårigheter att dela en karriärväg med ett tioårigt barnuppfostranstopp.


I studier som jämför barn med heterosexuella familjer och barn med homosexuella familjer har inga större skillnader noterats; även om vissa påståenden tyder på att barn med homosexuella föräldrar hamnar mer välanpassade än sina jämnåriga med heterosexuella föräldrar, påstås på grund av bristen på marginaliserande könsroller i samkönade familjer.


Det är dock allt vanligare idag, med nya generationer och i ett växande antal länder, att skapa balansen mellan arbete och privatliv som ett socialt problem snarare än ett könsproblem. Med tillkomsten av en föränderlig arbetsplats, det ökade deltagandet av kvinnor i arbetskraften, ett ökande antal män som tar sin del av föräldraskap och hushållsarbete, [50] och fler regeringar och industrier som åtar sig att uppnå jämställdhet, frågan om huruvida, eller när man ska bilda familj, erkänns sakta som en fråga som berör eller borde beröra båda könen.


Utsikten till kärlek innebär ofta ångest, ibland med en rädsla för engagemang [51] och en rädsla för intimitet för personer av båda könen. Det är något underbart, tycker jag, med att ta chanser på kärlek och sex.


Att gå ut på en lem kan vara skrämmande berg-och dalbana eftersom ingen av oss vill bli avvisad eller få vårt hjärta krossat. Men tänk om det händer? Jag, för en, skulle hellre falla platt på ansiktet när jag serenade min partner off-key och alla i en bikini och en kort liten poolkjol än att sitta på kanten av poolen och doppa tårna i tystnad. En dejtingrådgivare höll med om att kärlek är riskabelt och skrev att "Det finns verkligen bara en verklig fara som vi måste bry oss om och det är att stänga våra hjärtan för möjligheten att kärlek existerar.


Det som händer i dejtingvärlden kan spegla större strömningar inom populärkulturen. Till exempel, när boken The Rules dök upp, berörde den mediakontroverser om hur män och kvinnor borde förhålla sig till varandra, med olika ståndpunkter intagna av krönikören Maureen Dowd från The New York Times [56] och den brittiska författaren Kira Cochrane från The Guardian [57] och andra. Eftersom personer som dejtar ofta inte känner varandra väl, [citat behövs] finns det risk för våld, inklusive våldtäkt.


gymnasieflickor i åldrarna 14–18 blev "slagna, slagna, knuffade eller tvingade till sexuell aktivitet". Sara McCorquodale föreslår att kvinnor som träffar främlingar på dejter träffas först på livliga offentliga platser, delar information om kommande dejter med vänner eller familj så att de vet var de kommer att vara och vem de kommer att vara med, undviker att avslöja ens efternamn eller adress och uppträder. sökningar på dem på Internet före datumet. Internet formar hur nya generationer daterar.


Facebook , Skype , WhatsApp och andra applikationer har gjort fjärranslutningar möjliga. Dejtingverktyg online är ett alternativt sätt att träffa potentiella dejter. Dejting seder och vanor varierar avsevärt över hela världen. Den genomsnittliga varaktigheten av uppvaktningen innan man går vidare till förlovning eller äktenskap varierar avsevärt över hela världen.


Enligt en källa finns det fyra sätt som äktenskap kan ske bland Nyangatom-folket: 1 arrangerat äktenskap, när väl respekterade äldste skickas till flickans familj på uppdrag av pojkens familj; 2 uppvaktning eller dejting efter ett vänskapligt möte mellan pojke och flicka, till exempel på en marknadsplats eller semester där det är dans; 3 bortförande, såsom under en blodfejd mellan familjer; 4 arv.


I Nordafrika, liksom i många delar av Mellanöstern, anses sex utan äktenskap vara oacceptabelt. Dejting i Nordafrika sker övervägande under familjens uppsikt, vanligtvis på en offentlig plats. Asien är en blandning av traditionella tillvägagångssätt med engagemang av föräldrar och utökade familjer som arrangerade äktenskap samt modern dejting.


I många kulturella traditioner, inklusive några i södra Asien, [74] och Mellanöstern [75] och i viss mån Östasien, som i fallet med Omiai i Japan och liknande "Xiangqin" 相親 som praktiseras i Greater China Area, ett datum kan arrangeras av en tredje part, som kan vara en familjemedlem, bekant eller professionell matchmaker.


Mönster för dejting förändras i Kina, med ökad modernisering som stöter på traditionella sätt. En rapport i China Daily antydde att dejting för de flesta kinesiska universitetskvinnor var "svårt", krävde arbete, stal tid från akademiskt avancemang och placerade kvinnor i en prekär position av att behöva balansera personlig framgång mot traditionella kinesiska relationer.


Men i Kina studerar vi tillsammans. Romantisk kärlek är svårare under tider av ekonomisk stress, och ekonomiska krafter kan uppmuntra singlar, särskilt kvinnor, att välja en partner främst av ekonomiska skäl. Vissa män skjuter upp äktenskapet tills deras ekonomiska ställning är säkrare och använder rikedom för att locka kvinnor. En trend går mot exklusiva matchmaking-evenemang för de "rika och mäktiga"; till exempel ett årligt evenemang i juni i Wuhan med dyra inträdespriser för män 99, RMB låter ekonomiskt säkra män välja så kallade bikinibrudar baserat på deras skönhet och utbildning, och evenemangets ekonomiska exklusivitet kritiserades av de officiella nyheterna outlet China Daily.


Det har förekommit motstridiga rapporter om utlandsdejting i Kinas huvudstad. Ett konto i föreslog att dejtingscenen i Peking var "tråkig" med särskilda svårigheter för utländska kvinnor som hoppas hitta romantik. Varje år har den 11 november blivit en inofficiell helgdag [96] känd som Kinas singlars dag då singlar uppmuntras att anstränga sig extra för att hitta en partner.


I arabiska siffror ser dagen ut som "", det vill säga "som fyra ensamstående personer som står tillsammans", och det fanns spekulationer om att den uppstod i slutet av s-talet när högskolestudenter firade att vara singel med "lite självhån" [96 ] men en annan förklaring går tillbaka till händelserna i det romerska riket.


Det har funnits oro för att unga människors syn på äktenskap har förändrats på grund av ekonomiska möjligheter, med många som medvetet väljer att inte gifta sig, [96] liksom unga gifta som har bestämt sig för att inte skaffa barn, eller att skjuta upp att skaffa dem. Relationer mellan studenter som förbereder sig för college är ogillade av många föräldrar i Kina.


Det fanns en rapport om att sexuella relationer bland mellanstadieelever i Guangzhou ibland resulterade i aborter. Dejtingspelsprogrammet If You Are the One , med titeln efter kinesiska personliga annonser, innehöll några provocerande tävlande som gjorde sexuella anspelningar och programmet sägs ha stött på myndigheterna och var tvungen att ändra sin strategi.


Indisk dejting är starkt påverkad av seden med arrangerade äktenskap som kräver lite dejting, även om det finns starka indikationer på att institutionen genomgår förändring, och att kärleksäktenskap blir mer accepterade i takt med att Indien blir mer sammanflätade med resten av världen. Åtminstone i städerna blir det mer accepterat att två personer träffas och försöker hitta om det finns kompatibilitet. Majoriteten av indiska äktenskap arrangeras av föräldrar och släktingar, och en uppskattning är att 7 av var 10 äktenskap arrangeras.


Författaren Lavina Melwani beskrev ett lyckligt äktenskap som hade arrangerats av brudens far, och noterade att under förlovningen fick kvinnan gå ut med honom innan de gifte sig vid endast ett tillfälle; paret gifte sig och fann lyckan. Tills nyligen hade indiska äktenskap alla drag av en affärstransaktion som involverade två affärer familjer, en hårdkokt matchmaker och en högljudd styrelse av aktieägare - berörda farbröder och mostrar.


Paret var nästan underordnad affär. De bara klädde på sig och dök upp för bröllopsceremonin. Och efter det låg ansvaret på dem att anpassa sig till 1, anhöriga, lära känna varandra och få äktenskapet att fungera. Relationer där dejting genomförs av två personer, som väljer sina dejter utan föräldrainblandning och ibland håller på med hemliga träffar, har blivit allt vanligare.


När detta leder till ett bröllop kallas de resulterande fackföreningarna ibland för kärleksäktenskap. Det finns allt fler fall när par tar kontakt på egen hand, särskilt om de bor i ett främmande land; i ett fall träffades ett par i smyg över ett kortspel.


deltar ibland i Singles Meets som anordnas av webbplatser som sker ungefär en gång i månaden, med deltagare vid varje event; en arrangör hade inte säker statistik om framgångsfrekvensen som leder till en långvarig relation men uppskattningsvis var tionde medlem hittar en partner via sajten. Dejtingsajter vinner mark i Indien.


Författaren Rupa Dev föredrog webbplatser som betonade äkthet och kontrollerade människor innan de skrev in deras namn i sina databaser, vilket gör det till en säkrare miljö överlag, så att webbplatsanvändare kan ha större förtroende för att det är säkert att dejta andra på webbplatsen.


Under intervallet före äktenskapet, oavsett om det är ett arrangerat äktenskap eller ett kärleksäktenskap, har privatdetektiver anlitats för att kolla upp en blivande brud eller brudgum, eller för att verifiera påståenden om en potentiell make som gjorts i tidningsreklam, och det finns rapporter om att sådana snokningen ökar.


Transsexuella och eunucker har börjat använda internetdejting i vissa stater i Indien. Bruket att dejta går emot vissa religiösa traditioner, och en särskild hinduisk grupp Sri Ram Sena hotade att "tvinga ogifta par" att gifta sig, om de upptäcktes dejta på Alla hjärtans dag; en fundamentalistisk ledare sa att "att dricka och dansa på barer och fira denna dag har ingenting att göra med hinduiska traditioner.


En annan grupp, Akhil Bharatiya Hindu Mahasabha , hotade att göra detsamma, för vilket den hånades hårt på nätet [] och dagen efter Alla hjärtans dag hade demonstranter utanför dess Delhi-högkvarter, med människor som hånfullt klagade på att de inte uppfyllde sitt "löfte ", [] med några som har kommit med material för bröllopsritualerna.


Det finns en typ av uppvaktning som kallas Omiai där föräldrar anlitar en matchmaker för att ge CV och bilder till potentiella kompisar för deras godkännande, vilket leder till ett formellt möte med föräldrar och matchmaker som deltar.


Anledningarna till att dejta i Korea är olika. Forskning utförd av Saegye Daily visade att tonåringar väljer att dejta av skäl som "att bli mer mogna", "för att få konsultation om oro eller problem" eller "för att lära sig skillnaden mellan pojkar och flickor" etc. Nuvarande koreansk dejting visar en förändrad attityd på grund av traditionens inflytande och modernisering.


Det finns många konfucianska idéer och metoder som fortfarande mättar den sydkoreanska kulturen och det dagliga livet som traditionella värderingar.


Det är en av konfucianismens gamla läror [] och avslöjar dess benägenhet mot konservatism. De flesta koreaner tenderar att betrakta dejting som en föregångare till äktenskap.


Enligt en undersökning gjord av Gyeonggi-do Family Women's Researcher på personer i ålder, Det finns ingen dejtingbyrå ​​men marknaden för äktenskapsbyråer växer kontinuerligt.


Dessutom hålls "Mat-sun", blind dejten som vanligtvis är baserad på äktenskapsförutsättningen, ofta i åldrarna mellan 20 och 30 år. Men majoriteten tar fortfarande in i ett förhållande på allvar.


Dejting i Korea anses också vara en nödvändig aktivitet som stöds av samhället. Högskolestudenter i andra och yngre år som inte har varit i ett förhållande känner oro för att de hamnar på efterkälken bland sina kamrater. De flesta av dem försöker "sogaeting", gå ut på en blind date, för första gången för att komma in i ett förhållande.


Dejting är en plikt som de flesta känner att de måste ta på sig för att inte verka inkompetenta. Vart är vi på väg? Dejting har också visat sig vara en aktivitet för nöje och lycka. Enligt en undersökning från bröllopskonsultbyrån betraktar män en fysisk relation som en katalysator för kärlek, annars ser kvinnor det som en bekräftelse på tillgivenhet. Dessutom påverkas både äktenskap och uppvaktning i Pakistan av traditionella kulturella sedvänjor som liknar dem på andra håll på den indiska subkontinenten samt av muslimska normer och seder.


Olagliga relationer före äktenskapet anses vara ett socialt tabu och social interaktion mellan ogifta män och kvinnor uppmuntras på en blygsam och hälsosam nivå. Par gifter sig vanligtvis genom antingen ett arrangerat äktenskap eller kärleksäktenskap. Kärleksäktenskap är de där individerna har valt en partner som de gillar efter eget val före äktenskapet, och sker vanligtvis med samtycke från föräldrar och familj.


Arrangerade äktenskap å andra sidan är äktenskap som fastställs och överenskommits av familjerna eller vårdnadshavarna till de två individerna där paret kanske inte har träffats tidigare. I båda fallen och i överensstämmelse med traditionell äktenskapssed övertalas individer som gifter sig att träffas och prata med varandra under en tid innan de överväger att gifta sig så att de kan kontrollera deras kompatibilitet.


Singapores största dejtingtjänst, SDU, Social Development Unit , är ett statligt dejtingsystem. Den ursprungliga SDU, som kontroversiellt främjade äktenskap bland singlar med universitetsexamen, existerar inte längre idag.


Den 28 januari slogs det samman med SDS [Social Development Services], som lika kontroversiellt främjade äktenskap bland singlar utan examen.


Den sammanslagna enheten, SDN Social Development Network strävar efter att främja meningsfulla relationer, med äktenskap som ett av de främsta målen i livet, bland alla singlar bosatta i [Singapore] inom en gynnsam nätverksmiljö av singlar, relevanta kommersiella och offentliga enheter.


En rapport föreslog att i södra Taiwan gäller "traditionella uppvaktningsregler" fortfarande trots populärkulturens inflytande; till exempel fortsätter män att ta initiativet till att bilda relationer. Vad fick relationer att bryta upp?


I Storbritannien har termen dejting likhet med den amerikanska betydelsen av den trevande utforskande delen av ett förhållande. Om två personer går ut tillsammans kan det betyda att de dejtar men att deras förhållande har utvecklats till ett relativt långvarigt och sexuellt pojkvän-flickvän-förhållande trots att de inte är sambor. Även om britter är bekanta med termen dejting skiljer sig ritualerna kring uppvaktning något från de som vanligtvis finns i Nordamerika.


Författaren Kira Cochrane råder dejtare att "gå ut och träffa människor" samtidigt som man noterar en trend med tillfälligt upphävande av äktenskap tills en individ når trettioårsåldern. Hon kände sig "aningslös och oönskad", skrev hon, och tyckte att rådsböcker som The Rules var hjälpsamma. Enligt National Fraud Intelligence Bureau var det 3, offer för så kallade romantikbedrägerier förra året [] som lämnade över rekordstora £39 miljoner.


Säkerhet för onlinedejting i Storbritannien är ett bekymmer för myndigheter och individer. Medan analytiker som Harald Martenstein och andra antyder att det är lättare för personer att ta kontakt i Amerika, ser många tyskar de amerikanska dejtingvanorna som "ospontana", "löjliga" och "stela".


Medlemskap i frivilliga föreningar är relativt högt i tysktalande länder och dessa gav ytterligare chanser för eventuella partners att träffas.


Att promenera på esplanader och promenadvägar som den i Hamburg som kallas Jungfernstieg maidens way, har varit en annan plats för introduktioner så tidigt som på 1800-talet. Analytiker Geoffrey Gorer beskrev dejting som en amerikansk egenhet med fokus på ungdomar i högskoleåldern och uttryckt i aktiviteter som amerikanska baler. Däremot gav tysktalande länder och den långvariga musiktraditionen där stora möjligheter för personer i olika åldrar att njuta av sociala danser, såsom Wieneroperans bal och andra tillfällen.


Romantiska möten beskrevs ofta med franska termer som rendezvous eller tête-à-tête. Den tyska termen Stelldichein översatt av Joachim Heinrich Campes används för att beteckna dejting när åldern för samtycke till äktenskap var relativt hög.


Tyska traditioner för att beteckna älskare som möttes gömda beskrevs med termer som Fensterln fönster eller Kiltgang gryningsvandring som används i Bayern och Schweiz. Idag lär de flesta tyska par i långvariga relationer känna varandra genom gemensamma vänner, på jobbet eller när de går ut på natten; de första månaderna av dejting involverar ofta sexuellt umgänge, men är fortfarande ganska tillfälliga och innebär inte en seriös önskan att gifta sig.


Italienare upprätthåller en konservativ inställning till dejting. Det är inte ovanligt att bjuda in vänner eller släktingar under en dejt. Modernare tillvägagångssätt som blind dates, speed dating och dejtingsajter är inte lika populära som utomlands och anses inte vara särskilt effektiva av majoriteten av befolkningen. En rapport föreslog att spanska kvinnor var de "största flirtarna", baserat på en inofficiell studie av en dejtingsajt som rankade länder baserat på initiering av kontakt.


Människor av olika kön får inte "mixa fritt" offentligt. Präster driver officiellt sanktionerade internetdejtingbyråer med strikta regler. I Israel, i det sekulära samhället, är dejting mycket vanligt bland både heterosexuella och homosexuella par. Men på grund av det religiösa samfundet finns det några religiösa undantag från dejtingprocessen. I de harediska och chasidiska samhällena är ultraortodox judendom de flesta par parade genom en matchmaker.


En rapport tyder på att det libanesiska dejtingspelet hämmas av "tyngden av familjekrav på individuella val" och att det fanns svårigheter, särskilt för människor som försökte gifta sig över religiösa gränser, till exempel en kristen som vill gifta sig med en muslim.


Saudi Gazette citerade en Wikipedia-artikel om våld i hemmet och antydde att det var ett problem för saudier, inklusive kränkande beteende vid dejting av en eller båda partnerna. En rapport föreslog att USA såväl som andra västorienterade länder skilde sig från resten av världen eftersom "kärlek är anledningen till parning", i motsats till att äktenskap arrangerades för att cementera ekonomiska och klassmässiga band mellan familjer och främja politisk stabilitet. Den brittiska författaren Kira Cochrane, efter att ha flyttat till USA.


Genom att vänta och vänta och vänta på att förbinda sig till någon, krymper och vissnar vår förmåga till kärlek. Detta betyder inte att kvinnor eller män ska gifta sig med den första rimliga personen som följer med, eller någon som de inte är kära i. Men vi borde, i en mycket tidigare ålder än vi gör nu, ta en seriös inställning till dejting och börja förbereda oss för att slå oss ner. För det är i handlingen att ta upp de roller vi har lärt oss att undvika eller skjuta upp – fru, make, mamma, pappa – som vi bygger våra identiteter, utökar våra liv och uppnår den karaktärsfullhet vi önskar.


Journalisten Emily Witt skrev att även om "sociala seder hade förändrats för att acceptera ett bredare utbud av sexuella metoder", så fanns det fortfarande mycket "ensamhet och ångest". Det finns bevis för att par skiljer sig åt i takt och tidpunkt med vilken de inleder sex i sina relationer. Tonåringar och studenter i högskoleåldern tenderar att undvika den mer formella aktiviteten med dejting och föredrar tillfälliga experiment utan strängar som ibland beskrivs som "anslutningar".


Det tillåter unga kvinnor att "gå ut och passa in i den sociala scenen, få uppmärksamhet från unga män och lära sig om sexualitet", enligt en rapport från sociologer. Muslimer som bor i USA kan välja om de vill använda traditionella islamiska metoder eller dejta amerikansk stil; Muslimer som väljer att hålla sig till islamisk tradition kan "bara gifta sig med en annan muslim", enligt ett malaysiskt konto.


Moskéer har varit kända för att försöka föra människor samman——en i Kalifornien har en dejtingtjänst för muslimer. I Brasilien är det ett längre tidsintervall innan barn flyttar ut ur huset, vilket påverkar dejting. Dejtingbeteende hos icke-heterosexuella individer speglar inte alltid deras självtillskrivna sexuella läggning. Enligt en Psychology Today-rapport känner män som identifierar sig som homosexuella sin attraktion av samma kön i slutet av tonåren eller början av tjugoårsåldern, och de tenderar att bry sig mer om fysisk attraktion än statusen för en blivande partner.


I Indien har transpersoner och eunucker använt internetdejting för att hjälpa dem att hitta partners, men det fortsätter att finnas starkt samhälleligt tryck som marginaliserar dem. Människor kan träffa andra människor på egen hand eller så kan träffen ordnas av någon annan. Matchmaking är en konst som helt och hållet bygger på gissningar, eftersom det är omöjligt att med säkerhet förutse om två personer kommer att gilla varandra eller inte. Vänner är fortfarande ett vanligt sätt för människor att träffas.


I The Guardian var den brittiska författaren Hannah Pool cynisk över att bli inställd på en blind date; hon fick höra "i grund och botten är han du men i manlig form" av den gemensamma vännen.


Föräldrar kan genom sina kontakter med kollegor eller grannar eller vänner presentera sina barn för varandra. I Indien placerar föräldrar ofta äktenskapsannonser i tidningar eller online och kan lägga upp CV:n för den presumtiva bruden eller brudgummen. Dejtingsystem kan vara systematiska och organiserade sätt att förbättra matchmaking genom att använda regler eller teknik. Mötet kan vara personligt eller live samt separerat av tid eller rum som via telefon eller e-post eller chattbaserat.


Syftet med mötet är att de två personerna ska bestämma om de ska gå på en dejt i framtiden. Speed ​​dating är ett snabbt och bekvämt sätt att träffa människor. Det hjälper till att utöka mina sociala kontakter. Jag bryr mig inte om jag inte kan hitta en flickvän där. Jag vill bara pröva lyckan, och om hon är där, då kommer det att vara en stor bonus. Datordateringssystem från det senare 1900-talet, särskilt populära på s och s, före uppkomsten av sofistikerade telefon- och datorsystem, gav kunderna formulär som de fyllde i med viktiga toleranser och preferenser, som "matchades av dator" för att bestämma " kompatibilitet" för de två kunderna.


Dejtingsystemens historia är nära knuten till historien om teknologier som stöder dem, även om en statistikbaserad dejtingtjänst som använde data från formulär som fyllts i av kunder som öppnades i Newark, New Jersey i Det första storskaliga datordejtingsystemet, The Scientific Marriage Foundation, grundades av Dr.


George W. Den tidigaste kommersiellt framgångsrika datoriserade dejtingtjänsten i antingen USA eller Storbritannien var Com-Pat, som startades av Joan Ball i Den äldsta och mest framgångsrika tidiga datordejtingverksamheten, både när det gäller antalet användare och i termer av vinst, var Dateline , som startades i Storbritannien av John Patterson. Pattersons affärsmodell var dock inte helt laglig. Han åtalades vid flera tillfällen för bedrägeri för att ha sålt listor över kvinnorna som anmält sig till hans tjänst till män som letade efter prostituerade.


I början av New York City skrev mjukvaruutvecklare algoritmer för att matcha singlar romantiskt, ibland med hjälp av kollaborativ filtreringsteknik. Kompatibilitetsalgoritmer och matchande programvara blir allt mer sofistikerade. Onlinedejtingtjänster tar ut en avgift för användaren för att lägga upp en profil på sig själv, kanske med hjälp av video eller stillbilder samt beskrivande data och personliga preferenser för dejting, såsom åldersintervall, hobbyer och så vidare.


Branschen domineras av ett fåtal stora företag, såsom EHarmony, Zoosk och InterActiveCorp, eller IAC, som äger flera varumärken inklusive Match. com och OkCupid, och nya deltagare fortsätter att dyka upp. Onlinedejtingföretag blomstrar ekonomiskt, med tillväxt av medlemmar, tjänsteerbjudanden och medlemsavgifter och med många användare som förnyar sina konton, även om den totala andelen internettrafik som använder onlinedejtingtjänster i U.


Även om nätdejting har blivit mer accepterat, behåller det ett litet negativt stigma. Det finns utbredda bevis för att onlinedejting har ökat snabbt och håller på att bli "mainstream" med nya webbplatser som dyker upp regelbundet. Rapporter varierar om effektiviteten hos dejtingwebbplatser för att resultera i äktenskap eller långvariga relationer. Pew Research, baserat på en undersökning av 3 vuxna, uppskattade att tre miljoner amerikaner hade ingått långvariga relationer eller äktenskap som ett resultat av mötet på en dejtingsajt.


Pew-studien, se tabellen, antydde att Internet blev allt mer framträdande och accepterat som ett sätt att träffa människor på dejter, även om det fanns varningar om bedrägeri, risken för våld, [39] och vissa farhågor om stigmatisering.


I Indien deltar föräldrar ibland på webbplatser som är utformade för att matcha par. Forskning från Berkeley tyder på att intresset minskar efter att onlinedejtare träffats ansikte mot ansikte. Internet "QQ" chattrum, billigare än traditionella webbplatser och byråer, vinner popularitet i Kina. Det finns dejtingapplikationer eller appar på mobiltelefoner. Virtuell dejting innehåller delar av videospel och dejting. Användare skapar avatarer och spenderar tid i virtuella världar i ett försök att träffa andra avatarer i syfte att träffas för potentiella dejter.


Mobildejting eller mobildejting syftar på att utbyta textmeddelanden för att uttrycka intresse för andra i systemet. Dessa kan vara webbaserade eller online också, beroende på företaget.


På ett singelevenemang samlas en grupp singlar för att delta i olika aktiviteter i syfte att träffa nya människor. Evenemang kan omfatta fester, workshops och spel. Många evenemang riktar sig till singlar med speciell tillhörighet, intressen eller religion. Mystery Date är ett brädspel från Milton Bradley Company , ursprungligen släppt i och återutgivet i , , och i , vars syfte är att vara redo för en dejt genom att skaffa tre matchande färgkodade kort för att sätta ihop en outfit.


Outfiten måste då matcha dejtens outfit vid "mystery door". Om spelarens outfit inte stämmer överens med datumet bakom dörren stängs dörren och spelet fortsätter.


Spelet har nämnts, presenterats eller parodierats i flera populära filmer och tv-program. Många tv-reality- och spelprogram, tidigare och nuvarande, adressdejting. Dejtingspelsprogrammen The Dating Game sändes till exempel först i , medan mer moderna program i den genren inkluderar The Manhattan Dating Project US Movie om Dating i New York City , Blind Date , The 5th Wheel och The Bachelor och dess spinoff-serier, där en hög grad av stöd och hjälpmedel ges till individer som söker dejter.


Dessa beskrivs mer utförligt här och i den relaterade artikeln om "reality game shows" som ofta inkluderar eller motiverar romantiska episoder mellan spelare. En annan kategori av dejtingorienterade reality-tv-program involverar matchmaking, som Millionaire Matchmaker och Tough Love.


Ett populärt TV-program med dejtingtema i Storbritannien är Take Me Out. Dejting kan hända för människor i de flesta åldersgrupper med eventuellt undantag för små barn. Tonåringar och tweens har beskrivits som dejting; enligt CDC beskrev tre fjärdedelar av åttonde- och niondeklassare i USA sig själva som "dejting", även om det är oklart vad som exakt menas med denna term.


Detta beror troligen på den ofullständiga kognitiva och känslomässiga utvecklingen hos tonåringar som orsakar bristande förmåga att hantera de utmanande aspekterna av romantiska relationer. Unga människor exponeras för många i sina gymnasieskolor eller gymnasieskolor eller högskolor eller universitet. Människor över trettio, som saknar den senaste studieupplevelsen, har bättre tur på nätet att hitta partners.


Medan människor tenderar att dejta andra nära deras egen ålder, är det möjligt för äldre män att dejta yngre kvinnor. I många länder ses äldre-man-yngre-kvinna-arrangemanget som tillåtet, ibland med förmåner. Det har sett mer positivt i U.S. än i Kina; äldre män beskrivs som mer kunniga sexuellt och intellektuellt, stödjande, skickliga i kvinnors sätt och ekonomiskt säkrare så det finns "ingen mer holländsk.


Forskning visar att framgångsrika män i genomsnitt är 12 år äldre än sina makar; exceptionella män, med 17 år; och nobelpristagare, ja, de kan vara 54 år äldre än sina kompisar. Varför dejta nu när dina ideala fruar fortfarande går på dagis! Ett anmärkningsvärt exempel på den äldre-kvinnan-yngre-mannen är Demi Moore som parar ihop sig med år hennes-junior Ashton Kutcher. Äldre kvinnor i sådana relationer har nyligen beskrivits som "pumor", och tidigare hölls sådana relationer ofta hemliga eller diskreta, men det finns en rapport om att sådana relationer blir mer accepterade och ökar.


Eftersom skilsmässor ökar på många områden, ibland firas med "skilsmässofester", [] finns det dejtingråd även för nyskilda, som inkluderar att inte prata om ditt ex eller din skilsmässa, utan att fokusera på "aktiviteter som ger glädje till din liv. Från Wikipedia, den fria encyklopedin. Processen att interagera och träffa andra människor med utsikten att etablera en romantisk relation.


För annan användning, se Dejtingdisambiguation. För annan användning, se Disambiguation med dubbelt datum. Genetisk eller adoptiv Släktskap Familj Förälder far mor Farförälder Syskon Kusin Genom äktenskap Maka Maka Hustru Öppet äktenskap.


Polygami Polyandri Polygyni. Casual Monogami Icke-monogami Ömsesidig monogami Polyamory Polyfidelity. Cicisbeo Concubinage Courtesan älskarinna. Bonding Frieri Dejting Engagemang Bachelor's Day Parning Möt marknaden Romantik Singlar event Bröllop.


Känslor och känslor. Affinitet Anknytning Intimitet Svartsjuka Limerence Kärlek Platonisk Ovillkorlig Passion Sexualitet.


Brud pris hemgift hemgiftstjänst Hypergami Otrohet Sexuell aktivitet Överträdelse Förtryck. Barn Dating Inrikes äldre Narcissistisk förälder Makt och kontroll Förföljelse. Se även: Shanghais äktenskapsmarknad. Detta avsnitt behöver utökas. Du kan hjälpa till genom att lägga till det. Juli Huvudartikel: Matchmaking. Det här avsnittet innehåller instruktioner, råd eller hur man gör. Syftet med Wikipedia är att presentera fakta, inte att träna. Hjälp till att förbättra den här artikeln antingen genom att skriva om instruktionsinnehållet eller genom att flytta det till Wikiversity , Wikibooks eller Wikivoyage.


China Daily. Retrieved Archived from the original on Att förbjuda experimentell och seriell uppvaktning och sanktionera endast arrangerade matcher är dels ett sätt att värna om unga människors kyskhet och dels en fråga om att främja familjeintressen The Teaching Company. Electronic Journal of Sociology. CiteSeerX

No comments:

Post a Comment